• 0
preloader

Пристрій та принцип роботи сажового фільтру

Пристрій та принцип роботи сажового фільтру
19.08.2019
Статті
Час читання - 4 хвилини

Зміст:

    У відпрацьованих газах дизельного двигуна є канцерогенні речовини, які небезпечні для здоров'я людей і природи. Для вирішення цієї проблеми в дизельні авто встановлюють сажовий фільтр. Головним призначенням якого є очищення вихлопних газів від шкідливих домішок.

    Конструкція сажового фільтру

    Сажовий фільтр є циліндром, всередині якого знаходиться жароміцний матеріал. Садовий фільтр має вигляд матриці з осередками. Пориста конструкція перегородок матриці дозволяє осідати там найдрібнішим частинкам сажі. Фільтруючий матеріал має підвищену міцність, стійко переносить температурні коливання, відрізняється зносостійкістю. Крізь пори матриці проходять лише гази, а частинки сажі осідають на стінах. Зрозуміло, що така конструкція створює опір вільному виходу відпрацьованих газів, через що знижується потужність двигуна.

    Існують деякі особливості експлуатації фільтрів сажі. Справа в тому, що, якщо фільтр засмічений сажею, двигун авто перестає нормально працювати.

    Регенерація фільтра сажі

    Сажові фільтри у будь-якому автомобілі забруднюються. Фільтруючі елементи забиваються сажею і необхідно робити регенерацію або відновлення фільтра. Виробники говорять про великий ресурс використання фільтра сажі – до 180 тисяч км пробігу. Однак буває так, що фільтр засмічується до вказаного терміну. Якщо таке трапляється, потрібне термінове очищення або регенерація. Необхідно спалити сажу, але температура її горіння становить 530 ° C, а t вихлопних газів дизеля близько 300 градусів.

    Регенерація сажового фільтра може бути активною та пасивною.

    • Пасивне очищення передбачає забезпечення високої температури (не менше 600 °C). Регенерація може проводитися за допомогою додавання до палива спеціальних присадок, що дає можливість згоряти сажі при більш низькій температурі.
    • Активна або примусова регенерація передбачає пропалювання фільтра сажі за рахунок підвищення температури всередині фільтра. У такий спосіб відновлюються характеристики автомобіля.

    Заміна фільтра сажі

    Вартість нового фільтра сажі, навіть якщо він неоригінальний, досить висока. Однак, новий фільтр сажі дизель все одно необхідно буде змінювати в майбутньому. Промивання фільтра сажі або регенерація, позбавлять проблеми на короткий термін. Найефективнішим методом проти сажевого фільтра, що відслужив свій термін, вважається його фізичне видалення і обов'язкова перепрошивка ЕБУ.

    Під час видалення фільтра сажі, майстри автосервісу запропонують і видалення каталізатора, якщо такий є. Сажовий фільтр, що вийшов з ладу, створює безліч неприємних проблем: підвищена витрата палива, погіршення динаміки. Крім цих факторів, про «забитий» фільтр сажі дадуть знати сигнали помилок на приладовій панелі.

    Пам'ятайте, що за будь-яких проблем з автомобілем, слід звертатися за допомогою тільки до професійних фахівців, інакше – ви ризикуєте заплатити двічі.

    записатися на сервіс

    Відправляючи форму, я погоджуюсь з умовами оферти надання послуг